Cirkon korona esetbemutatás 12.

Miért érdemes lecserélni a régi fémkerámia koronákat?

A régi fémkerámia koronák cseréje mögött elsősorban esztétikai, másodsorban funkcionális ok rejlik. A fém szürkés széle idővel megjelenik a fog nyakánál, áttűnik még a fogínyen is, mely csúnya, nem természetes hatást nyújt. Egy ilyen fogpótlás nem megkönnyíti, hanem megkeseríti viselője életét. A képen látható páciensnek sem volt esze ágában mosolyogni, hiszen a fogai helyén viselt régi, elkopott fogpótlás nagyon kellemetlen esztétikai hatást nyújtott. A másik probléma a helytelen funkció. Ez egyrész a nem megfelelő koronai lezárásban jelentkezik, amely miatt a baktériumok sajnos bejuthatnak a fogcsonkhoz és ott szuvasodást indítanak el. Másrészt a képen látható régi fogpótlás a harapást sem tartotta már, az alsó fogak közben elszuvasodtak, tönkrementek, így a rágás is nehézzé vált. Ha a harapás megsüllyed, annak egyenes következménye, hogy az ízület sem működhet a helyez zónában, mely egy idő után állkapocs ízületi problémákat okoz.

A kellemetlen lehelet ugyancsak velejárója egy ilyen régi fogpótlásnak. A rosszul záró koronák mellett elindul a fogszuvasodás, ínygyulladás, baktériumok halmozódnak fel a szájban, kellemetlen leheletet árasztva.

Mire érdemes cserélni a régi fémkerámiát? Modern fémkerámiára, vagy CAD-CAM cirkon porcelánra?

A válasz elsősorban a páciens esztétikai igényeitől és anyagi elképzeléseitől függ. A modern fémkerámia fogpótlások alatt a fogorvos ugyanazzal a vállas csiszolással készíti elő a fogakat, mint a cirkonium fogkorona alá, és ugyanazzal a lenyomatvételi technikával dolgozik. A fogorvosi tevékenységben tehát a két módszer között nincs különbség. Az eltérés a fogtechnikai anyagokban és technikákban mutatkozik meg, és ez az eltérés jelentős. A cirkon korona ára duplája/triplája is lehet a fémkerámiának, ez a megmunkálástól, márkától, fogtechnikus képzettségétől függ. Általános javaslat, hogy amennyiben a fogpótlás a front területekre készül, akkor amennyiben az anyagi lehetőségeink megengedik, inkább a cirkon porcelán koronát válasszuk. A cirkon fogkorona ugyanis szebb esztétikai hatást ad, mint a fémkerámia. A cirkon fémmentes, fogszínű anyag, míg a fém - természetesen - szürke, fém színű. A porcelán leplezés természetesen mindkét korona esetén a fogzománcot utánzó porcelán, melynek színét a fogorvos a saját természetes fogakéval egyező színre választja ki. Mivel azonban más a háttér, ahogy a fogorvosok nevezik, a váz, a cirkon esetén és más a fém esetén, ezért ugyanaz a porcelán leplezés eltérő végeredményt fog adni a két technika esetén.

A szürke ígyszéltől azonban már a fémkerámia fogkorona vagy híd választása esetén sem kell tartanunk, amennyiben a fogcsonk vállasan volt előkésíztve. A fémes íny szél ugyanis csak akkor jelenik, meg, ha a korona hagyományos előkészítéssel készült.

Mennyibe került a képen látható kezelés?

Fogászati állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel, fényképek Tovább az árakra
Kezelési terv megbeszélése, elfogadása Tovább az árakra
Ultrahangos fogkő eltávolítás Tovább az árakra
Antimikrobiális fotodinamikus terápia Tovább az árakra
Fogeltávolítások Tovább az árakra
Gyökérkezelések Tovább az árakra
Csapos műcsonk Tovább az árakra
Ideiglenes koronák készítése Tovább az árakra
CAD CAM cirkon koronák Tovább az árakra

Még több fogászati információ ...

Budapest_Dental_Fogaszat_Paciense-Jeno-portre

Elégedettség mérő

Fogorvosi empátia 100%

Fájdalommentesség 70%

Elért esztétikai eredmény 75%

Elért rágófunkció 85%

PÁCIENS VIDEO

Elérhető

PÁCIENS VÉLEMÉNY

Elérhető

FOGORVOS BEMUTATKOZÁS

Nem elérhető

HASONLÓ ESETEK

ELÉRHETŐSÉGEINK

NYITVATARTÁSI IDŐ

  • Hétfő-péntek: 8.00 - 20.00
  • Hétvége: ZÁRVA

Blog címkék

Ők fognak gondoskodni Önről. Fogorvoscsapatunk tagjainál a legjobb kezekben lesz. Forduljon hozzájuk bizalommal!

Rendelőnk a fogászat teljes palettáján nyújt fogászati szolgáltatásokat a mindennapi fogászattól kezdve a kíméletes fogpótlás lehetőségein keresztül a legmodernebb esztétikus mosolytervezésig. Egy teamben, egymással összefogva dolgozunk, hogy fájdalommentes, biztonságos és kiemelkedően esztétikus megoldásokat nyújthassuk pácienseink számára

Bejelentkezés