Fogtömés után – mit tehetünk és mit nem ajánlott?

Fogtömés után zsibbadt arccal, zúgó füllel, kissé kábán, figyeljük a fogorvos javaslatait. Az úton hazafelé, boldog mámorban úszunk, végre túl vagyunk a fogászati kezelésen. Fájdalom nincs, az ajkunk furcsán bizsereg, meg mintha kicsit viszketne is, de nem a szokásos módon, sebaj, ennyi bőven belefér. Talán a bejárati ajtóig még rémlik is valami az evéssel, fogmosási tanácsokkal kapcsolatban, amiket nemrég hallottunk, otthon aztán jön a szokásos kérdés: „Mit is mondott a doki, mikor ehetek?”

Mikor lehet enni normál, esztétikus fényre kötő fogtömés után?

Az egyszerű válasz: mikor az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlt. Ez általában 2-4 óra között változik, attól függően, hogy milyen típusú, és hány milliliter érzéstelenítő oldatot kaptunk. A fogtömés már készen van a rendelőben, nem ennek a megszilárdulására kell várnunk. Enni azért nem szabad, mert elérzéstelenítve megharaphatjuk az ajkunkat, orcánkat vagy félrenyelhetünk. Vigyázat! Az amalgám fogtömés nem ilyen! Aki amalgámtömést kap, ott a tömés szilárdulása hosszabb folyamat, így az első pár órában semmiképp ne harapjunk rá!

Alsó érzéstelenítésnél különösen fontos, hogy ne együnk, míg az ajkunk, nyelvünk zsibbadt! A nyelvet nagyon könnyen elharaphatjuk, hiszen nem érezzük, hogy a fogak közé keveredett. Ez komoly fájdalmat és vérzést okozhat, ne toljunk ki magunkkal ennyire.

Mikor lehet enni, ha indirekt fogtömést, azaz betétet (inlay, onlay) ragasztott a fogorvos

Kerámia vagy műanyag, azaz esztétikus betétek ragasztásakor a kémiai kötés a rendelőben befejeződik, a restauráció elkészült, így csak az érzéstelenség elmúlására kell várjunk. Előfordulhat, hogy a ragasztáskor nem is kaptunk érzéstelenítést, ilyen esetben a rendelőt elhagyva azonnal táplálkozhatunk.

Arany inlay ragasztása esetén más típusú ragasztót kell használni, melynek a kötési ideje hosszabb. Így ennél a típusnál 2-3 óra hosszat ne harapjuk a tömésre.

Lehet e magas a fogtömés?

Normál esetben a tömés teljesen olyan érzést nyújt, mintha mi sem történt volna. Kényelmes, nem érzékeny, tökéletesen használható. Néhány esetben előfordulhat, hogy lényegében minden rendben, mégis egy-egy harapásnál a fog érzékenyen reagál. Ha ilyenkor jobban megfigyeljük, rájöhetünk, hogy a tömés esetleg magas. Arany tömésnél a magasság általában pár óra alatt bekopik, így nincs igazán teendő. Az esztétikus fogtömések felszíne azonban keményebb. Így ha a tömést magasnak érezzük, kérjük meg fogorvosunkat, picit alakítson még a felszínén.

Milyen esetben kell kontrollvizsgálatra mennem és mikor?

Normál esetben amennyiben a fog nem fáj és nincs panasz, a fogászati kontrollvizsgálat ideje félévenként van.

Kisebb érzékenység esetén pár nap türelmet javaslunk, sok esetben az enyhébb panaszok hamar rendeződnek. A fogfúrás egy trauma a fog számára, kis idő eltelhet, míg teljesen rendeződik.

Komolyabb fájdalom esetén azonban ne nagyon várjunk. Még akkor is jobb, ha fogorvoshoz fordultunk, ha nincs komoly baj, legalább megnyugszunk. A komoly fájdalom azonban jelezheti, a tömés túl későn érkezett, a mély szuvasodás ellátására a fogtömés már nem elegendő, gyökérkezelésre lehet szükség.

Hogyan ápoljam a fogaimat fogtömés után?

A tömött fog, bármennyire is tökéletes a fogtömés, nem egyenlő az ép, egészséges foggal. A tömés legveszélyesebb része a tömés széle, ahol érintkezik a foggal. Az alapos tisztítás tehát nagyon fontos. Még ép fognál azért, hogy ne lyukadjon ki, tömött fognál pedig azért, hogy ne lyukadjon ki újra.

Ha igazán tenni akarunk azért, hogy a töméssel és a megmentett foggal sokáig ne kelljen ismét fogorvoshoz fordulni, legjobb, ha a fogkefe mellett még beszerzünk interdentalis fogkefét és fogselymet is. E két ügyes eszközzel nem csak a fogak felszínét, de a fogközöket is alaposan megtisztíthatjuk, így a tömések széle is tiszta lesz.

Moshatok-e fogat a fogtömés utáni este.

Természetesen és bátran!