A gennyes fog nem játék! Ne halogassa a kezelést, ne várja meg a kellemetlen szövődményeket! Lépjen most! Előzze meg a fogeltávolítást és a foghiányt! Kérjen állapotfelmérést!

Gennyes fog, gennyzacskó a fogínyen – okok, következmények kezelési lehetőségek

A gennyes fog egy gyűjtőfogalom. A genny, azaz a baktériumokkal és szövettörmelékkel teli gyulladásos váladék lehet a fog belseében, a foggyökér környékén, áttörhet a fogíny felé és gennyzacskót formálhat az ínyen a fog fölött, vagy rosszabb esetben áttörhet a mélyebb szövetek felé, melynek súlyos szövődményei és következményei lehetnek – ebből csak az egyik legenyhébb, hogy felduzzad az arc. Mi miért történik? Mi a teendő? Olvasson tovább!

Hogyan alakul ki a gennyes gyulladás a fogban?

Gennyes gyulladás egy fogban vagy környékén nem alakul ki előzmények nélkül. A genny lényegében elhalt baktériumokat és szöveti elemeket, sejteket tartalmaz. Akkor jelenik meg, ha a baktériumok behatolnak a szövetbe, így az immunrendszer védekező egységeket (gyulladásos szöveti sejteket) juttat a helyszínre, melyek elkezdik elpusztítani a baktériumokat. Ilyenkor nem csak a bacik, hanem saját szöveti elemek is áldozatul esnek. Ez az elhalt szövetmassza a genny.

A genny tehát baktériumokat és gyulladást is jelent. A baktériumoknak valahogy be kell jutniuk a szövetek közé – ez leggyakrabban a fog belsején keresztül, a gyökércsatornán át történik. Hogy jutnak be a gyökércsatornába? Mély fogszuvasodáson, tömés vagy korona melletti másodlagos szuvasodáson keresztül.

Összefoglalva tehát a gennyes fog kialakulása:

 1. Mély fogszuvasodás, következményes fogbél elhalással →
 2. Elhalt fogbél befertőződése baktériumokkal →
 3. Baktérium toxinok átszivárgása a gyökércsúcson keresztül a mélyebb szövetek felé (csonthártya, csont, kötőszövetek) →
 4. Immunrendszer aktivizálódása, gyulladás kialakulása →
 5. Genny kialakulása, felgyűlése a gyökércsúcson →
 6. A genny utat keres magának (granuloma, ciszta kialakulása a gyökércsúcson, fistulanyílás és gennyzacskó kialakulása a fogínyen, ha a genny a mélyebb szövetek felé is utat tör, súlyos gyulladásos következmények)

Melyek a gennyes fog tünetei?

A gennyes gyulladás legjellemzőbb tünetei következnek abból, ahogyan maga a folyamat kialakul:

 • Fájdalom az érintett területen
 • Duzzanat az érintett területen – ez korlátozódhat egy feszítő érzésre, duzzadt lehet a fog fölött a fogíny, de bedagadhat az egész arc is
 • Meleg érzet az érintett területen, sőt az immunrendszer aktivizálódása miatt láz is előfordulhat
 • Előrehaladottabb állapotban vöröses elszíneződés a felduzzadt fogíny területén a fog fölött
 • A fogat meghosszabbodottnak érezhetjük, nyomásra, ráharapásra érzékennyé válik vagy fáj
 • Ha a genny utat talán a csontfelszín felé fisztula nyílás és gennyzacskó alakulhat ki a kimeneti nyílásnál. Ez a nyílás egy kis gennyes pukli formájában látható a fogínyen a fog feletti területen. A nyílásból időnként genny ürül. A genny ürülés miatt a fog fölötti feszültség mindig lecsökkenthet, így ebben az esetben a fájdalom nem olyan jelentős, a mélyben azonban komoly gyulladásos folyamatok zajlanak, és a gyulladás közben a foggyökér körülötti csont folyamatosan pusztul
 • A gennyzacskó alatti vagy melletti fogban sok esetben régi, nagyméretű tömés vagy régi fogkorona van – általában ezekből származik a gyulladás
 • Szájbűz
 • Ha a genny nem talál utat a felszín felé (ld. fisztula) és a mélyebb területek felé tör, először az arc duzzad fel, majd mélyebb területek is befertőződhetnek.

Mit jelent az, ha gennyzacskót látunk a fogínyen a fog fölött vagy alatt?

A gennyzacskó, vagy fisztula nyílás annak a jele, hogy a gyökér csúcsán felgyülemlett genny utat tört magának a vékonyabb csontfelszín felé, általában a fog fölött, esetleg két fog között magasan a fogíny felső részén jelenik meg a nyílás és a genny.

A szervezetnek ez az „eljárása” rövidtávon segít, mivel a genny leadásával a mélyben a feszültség csökkenhet, így a fájdalom nem jelentős. Hosszútávon azonban nem előnyös, mivel a mélyben a szöveti gyulladás és a csontpusztulás tovább zajlik.

Nagyon fontos tehát, hogy a fogorvost abban az esetben is felkeressük, ha a gennyzacskó az egyetlen tünet, melyet magunkon észreveszünk!

A gennyes gyulladás nem múlik el magától. A fogorvos röntgenfelvétellel megállapítja, hogy melyik fog gyökerétől ered a gennycsatorna, majd ezt a fogat kell gyökérkezeléssel rendbe hozni.

Előfordulhat, hogy a gennyes nyílás egy teljesen ép fog fölött van! Ilyen esetben a gennycsatorna általában a mellette levő tömött fog felől származik, a genny ferdén tört magának utat, megtévesztve ezzel a szemlélődőt!

Időpont foglalás

Mi a helyzet a gennyes fog esetén az antibiotikumokkal?

Az antibiotikum nem aszpirin! Számos nagyon komoly szövődménye és hosszú távú súlyos következménye van a felesleges antibiotikum szedésnek. Soha ne kezdjünk el otthon, a magunk „örömére” antibiotikumot szedni egy gennyes fog gyanúja esetén!

A gennyes fogak szempontjából az antibiotikumok csak átmeneti „segítséget” nyújtanak, inkább elodázzák a bajt. Az antibiotikumok ugyanis a fog belsejébe nem jutnak be! A gennyes gyulladás oka azonban a fog belsejében élő baktérium tömeg, ezeket kell tehát elsődlegesen elpusztítani, illetve a további fertőződés elől a foggyökér csatornát precízen lezárni.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy az oki kezelés, azaz a gyökérkezelés mellett szükség van még egy szisztémás antibiotikumos támogatásra, ezt mindig nagy körültekintéssel teszi, ha erre valóban szüksége van a betegnek.

Mit kell tenni, ha gennyes fog miatt feldagad az arcunk?

A feldagadt arc fájdalmas, súlyos és ijesztő következménye a fogszuvasodás következtében elhalt fognak. Dagadt arccal soha ne otthon kísérletezzünk, amint csak lehetséges forduljunk sürgősen segítségért! A duzzanat oka a következő:

 • a gyulladásos váladék és szövetközti folyadék nem talált utat magának a szájüreg fele a fisztula nyílás révén, hanem a mélyebb szöveti rétegek felé tör
 • a baktériumok nagyon ellenállóak az immunrendszer nem tudja körülhatárolni a gyulladást így az a szövetek közt gyorsan terjed
 • sok esetben általános egészségügyi indokok (csökkent immunitás) is van a háttérben

Teendő: Azonnal fogorvosi segítséget kérni! Ne próbálkozzuk otthoni praktikákkal! Ilyen esetben már nem csak az adott fog megtartása vagy elveszése a cél, hanem a szöveti gyulladás továbbterjedésének azonnali megakadályozása!

Melyek a gennyes fog szövődményei?

A gennyes gyulladás következményei nagyon súlyosak is lehetnek:

 • fog elvesztése
 • több fog elvesztése
 • csontpusztulás a fog, fogak körül illetve az elvesztett fogak helyén – ez a fogak megtartását illetve a fogak pótlását nagyban megnehezítheti
 • mély szöveti gyulladás, mely a szöveti membránokon keresztül mélyen a mellkas felé illetve az agy felé is eljuthat!

Mikor lesz gennyes a fog a korona vagy fogtömés alatt?

A fogtöméseket, régi fogkoronákat időnként – ha lehet minimum évente egyszer – ellenőriztetni kell! Egy mély fogtömés, vagy régi korona alatt a fog akár csendben, észrevétlenül is elhalhat. Sokáig akár panaszt sem okoz. Eleinte csak a gyökércsatornában vannak baktériumok, majd lassan alakul ki a gyökércsúcsi gyulladás. Sokszor egészen nagy kiterjedésű csontfelritkulás (pl. ciszta) alakul ki úgy a gyökér csúcsán, hogy a páciens nem érez különösebb jeleket, csak egy ellenőrzés során a röntgenen derül ki, hogy gond van a gyökérrel.

Gennyes fog kezelése

A gennyes gyulladás minél gyorsabb fogorvosi segítséget és kezelést kíván! Melyek a kezelés legfontosabb elemei?

Ha az arc duzzadt

 • Arcduzzanat esetén szükség van a gyulladás „beolvasztására” amely egy meghatározott sorrend szerinti krémes, nylonos meleg borogatást kíván az érintett arcfélre. A melegen tartó (un. párakötés), borogatás következtében a kiterjedt, határtalan szöveti duzzanat genny formájában koncentrálódik, így megnyitható és levezethető
 • Komoly gennyes gyulladás esetén antibiotikumos kezelés – csak a fogorvos által meghatározott módon és ideig
 • Amennyiben a fogat tartó szövetek olyan mértékben károsodtak, hogy a fogat már nem tartják megfelelően – a gennyes fog kihúzása következhet. Ebben az esetben első lépés a gyulladás csökkentése (pl. antibiotikum, párakötés, genny levezetés) majd egy konszolidált állapotban történik meg a fogeltávolítás – ezzel a várható fájdalom mértéke csökken, illetve érzéstelenítő adásával fájdalommentessé tehető.
 • Ha a fog még megtartható, a gennyes gyulladás kezelésével párhuzamosan a gyökérkezelés megkezdése, a gyökércsatorna fertőtlenítése majd gyökértömés

Ha gennyzacskó van a fogínyen

 • Az érintett fog meghatározása szájvizsgálattal és röntgenfelvétellel
 • Gyökérkezelés, gyökércsatorna fertőtlenítése, majd gyógyszeres lezárás
 • Amennyiben a gyógyszeres lezárás sikeres, úgy a gennyes fisztula pár napon belül teljesen elmúlik
 • Panaszmentes esetben a gyökércsatorna újbóli fertőtlenítése majd gyökértömés

Miért érnek el a Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelten jó eredményeket a gyökérkezelések területén?

A Budapest Dental Fogászat fogorvosai kiemelt figyelmet fordítnak a gyökérkezeléssel kapcsolatos fogászati kezelésekre. Rendelőnkben a gyökérkezelést kiemelt jelentőségűnek tartjuk, precíz háttér technológiával támogatjuk, így sikeres eseteink aránya nagyobb, mint az ezeket a technológiákat nem nyújtó rendelők esetében:

 1. Lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés
 2. Antimikrobiális fotodinamikus terápia
 3. Speciális gépi gyökércsatorna feltárás
 4. Digitális gyökércsatorna bemérés
 5. Digitális intra- és extraorális röntgenfelvételek
 6. Gyökértömött fogak követéses vizsgálata, automatikus visszarendelés félévente
 7. Gyökértömött fogak védelme borítókoronával