Fogszabályozás befejezése, fogszabályozó levétele

A hosszú fogszabályozó kezelés a készülék eltávolításával nem ér véget. Az elért eredményt meg is kell tartani, mely komoly feladat, hiszen a fogak hajlamosak az eredeti állapotba való visszarendeződésre. Ekkor kezdődik a fogszabályozás megtartó, más néven retenciós fázisa, mely a fogszabályozó kezelés szerves részét képezi, nem elhagyható!


Milyen költségre kell számítani a fix fogszabályozó levételekor?

A fogszabályozó levétele során nem csak a készüléket kell eltávolítani, hanem alaposan meg kell tisztítani, fel kell polírozni a fogfelszíneket. A kezelés része a fogak alapos fluoridálása is, mely a zománc intaktságát hivatott megőrizni. A kezelés egy komplex dental higiéniai kezelést is tartalmaz.

FOGSZABÁLYOZÁS ÁRAK - Rögzített készülékkel történő kezelés lezárása
Fix fogszabályozó készülék levétele   alkalom
Fogszabályozó levétele után ultrahangos fogkőeltávolítás Alsó, felső fogív - Airbrush® polírozás teljes száj 12 000 Ft
Passzív, kivehető (retenciós) készülék - állcsontonként   készülék / fogsor
Ragasztott fix retainer állcsontonként retainer/fogsor

Miért kell a legtöbb esetben retencióról gondoskodni a fix fogszabályozó levétele után?

A retenció azt jelenti, hogy a kialakult állapotot, fogívet megtartjuk, nem engedjük a fogakat visszarendeződni az eredeti helyzetükbe. A fogak eredeti helyzetének genetikai, funkcionális kódja igen erős, ezért ez a fázis semmiképp sem elhanyagolható jelentőségű. Sőt! Elhanyagolása esetén a hosszadalmas fogszabályozási kezelésre fordított idő, pénz és energia elveszhet, a fogak magukra hagyva ismét könnyel elfordulnak, átrendeződnek.

A retenció (helyben tartás) elvégezhető fix vagy kivehető készülékkel. Fix retenciót többnyire az alsó fogív front fogain végezhetünk. A kivehető készüléket eleinte naponta, később hetente több, majd egyre kevesebb alkalommal kell hordani, a leválás csak fokozatosan történhet. Megfelelő retenció mellett a kialakult új pozícióban a fogak megállapodnak, a csontozat stabilizálódik.