Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készülék készíthető egy vagy akár két állcsontra is, attól függően, hogy milyen eltérést kell „helyre tenni”. Elsősorban a gyermekkori fogszabályozás ideje alatt használjuk, azonban felnőtteknél is ajánlott rögzített fogszabályzóval történő kezelés lezárása után bizonyos ideig kivehető készüléket alkalmazni az elért eredmény megtartása érdekében.


Fogszabályozás gyerekeknek – éjszakai, kivehető fogszabályozó

A kicsik részére készített fogszabályozó készülékek között megkülönböztetünk aktív illetve funkciós készülékeket. A két készülék jellemzői:

Aktív lemez: a klasszikus éjszakai fogszabályzó, bár érdemes napi 10-12 órán át hordani tanulás, pihenés közben is! Ennél a készüléknél elsősorban maga a fogszabályozó készülék beépített rugói, csavarjai hatnak a fogakra, ezek fejtik ki a fogak mozgatására, szabályozására szolgáló erőt. Színes, csillogó lemezére matrica, vagy akár a gyerkőc nevének kezdőbetűje is ráapplikálható, így ha az első napokban nem is túl kényelmes, mégis hamar megszeretik a kicsik.

Funkciós készülék: ennél a készüléknél a páciens saját izmainak ereje végzi a fogszabályozás folyamatát például úgy, hogy a készülék eltartja a száj izmait a fogaktól, s így az nem fejt ki nyomást a fogazatra. A funkciós készülék feladata, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, és így helyes irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését. Rendelőnkben is elérhetőek a gyerekek által kedvelt Fränkel-készülékek, amelyek a legtöbb, kivehető fogszabályozóval szabályozható problémára megoldást nyújtanak.

A funkciós készülékek nagy előnye, hogy a fogak nem megfelelő helyzetét eredményező gyermekkori rossz szokások (ujjszopás, fogcsikorgatás, szájon át való légzés, nyelv rossz helyzete beszéd közben) elhagyásában is óriási segítséget nyújtanak.

Hogyan kezdjük el a fogszabályozást
Fogszabályozó kezelés gyermekkorban
Fogszabályozás árak - fogszabályozási konzultáció és kezelési terv
Fogszabályozás árak – kivehető fogszabályozó készülékek


Fogszabályozás felnőtteknek – fix fogszabályozás után az elért helyzet megtartására

A rögzített fogszabályozó levéltele után elengedhetetlen az elért állapot megtartásához legalább ugyanannyi ideig kivehető fogszabályozót hordani, mint amennyi ideig a páciens a rögzített készüléket hordta. Egyszerű retenciós lemez mellett fog mögötti szalag is alkalmas lehet a kialakult állapot megtartására, ezzel kapcsolatban mindenképpen kérje fogszabályozó szakorvosa tanácsát.

Fogszabályozó kezelés felnőtt korban
Fogszabályozás árak – fix fogszabályozó készülékek
Fogszabályozás befejezése, fogszabályozó levétele