Budapest Dental fogászat > Fájdalommentes fogászat > Bölcsességfogak

Bölcsességfogak

A bölcsességfog(ak) eltávolítására gyakran kerül sor teljesen egészséges fogazatú embereknél is, amennyiben ezek panaszt okoznak. A bölcsességfognak nem kell szuvasnak, tömöttnek vagy töröttnek lennie ahhoz, hogy komoly fájdalmat vagy problémát okozzon. A legtöbb esetben maguk a fogak teljesen egészségesek, azonban az állcsontban nincsen elegendő hely számukra, így torlódást, szuvasodást idézhetnek elő a szomszédos fogakon, vagy feszítést, gyulladást, csont felszívódást váltanak ki a környező szövetekben. Eltávolításukra ezért legtöbbször a környező szövetek, fogak megóvása érdekében van szükség.

A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi a komoly állapotfelmérés. A fogeltávolítás műtéti beavatkozás, erre mind a páciensnek, mind az orvosnak fel kell készülnie, testben, műtéti technikában és lélekben egyaránt. Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás valamennyit csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető. Megfelelő előkészítés és anamnézis felvétel után természetesen a bölcsességfog műtét tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Bejelentkezem állapotfelmérésre…

Szájsebészeti árak a Budapest Dental fogászati rendelőben…

Leggyakoribb panaszok a bölcsességfogak területén:

 • fájdalmas feszítő érzés az alsó vagy felső állkapocs, állkapocsizület területén
 • szájnyitási nehézség, korlátozottság
 • fogelőtörési zavar, bölcsességfog mögötti tasakkal és ennek gyulladásával
 • fogszuvasodás, erős romlott szuvas fog szaga
 • fogtorlódás az elülső fogak területén
 • bölcsességfog előtti hetes fogak szuvasodása, csontállományának sérülése bölcsességfog rendellenes helyzete miatt
 • belső orca beharapása, sebei, rendellenes helyzetű felső bölcsességfog miatt

Hogyan diagnosztizáljuk, hogy egy bölcsességfogat el kell távolítani vagy sem?

A diagnózishoz alapfeltétel egy panoráma röntgen elkészítése és természetesen a személyes fogorvosi szájvizsgálat. A röntgenen jól kivehető a bölcsességfog elhelyezkedése, illetve a környezethez való viszonyulása. A fogorvos vagy szájsebész a következőket vizsgálja a bölcsességfoggal kapcsolatban:

 • milyen jellegű panaszt okoz? Fájdalom, feszítés, fogszuvasodás, előtörési nehézség, fogtorlódás stb.
 • hogyan helyezkedik el a csontban – alsó bölcsességfogaknál gyakori a rendellenes elhelyezkedés (pl. fekvő nyolcas)
 • hat-e az előtte levő 7-es fog koronai részére vagy gyökerére. Például fekvő nyolcas koronai része nekidőlhet a 7-es fog koronai területéhez, ezzel egy torlódott szituációt idézve elő. Az ilyen helyzetű bölcsességfog gyakran felelős a 7-es fog szuvasodásáért, vagy fogágyának sérüléséért.
 • Milyen messze helyezkedik el az alatta futó arcidegtől? Ez a műtéti technika miatt fontos.
 • Milyen mélyen van a csontban, mennyi csontállomány eltávolítására lesz szükség? Erre az eshetőségre jobb felkészülni, hiszen egy bölcsességfog műtét pár perctől akár egy óra hosszúságú is lehet.

A Budapest Dental által ajánlott linkek hasonló témában:

Bővebben az alsó bölcsességfogakról

Bővebben a felső bölcsességfogakról