Budapest Dental fogászat > Esztétikus fogpótlás > Kivehető protézis > Fogorvosi székben - Kapocs nélküli kivehető fogsor 1

esztétikus fogpótlás, kivehető fogpótlás
előtte

esztétikus fogpótlás, kivehető fogpótlás
utána

Esztétikus fogpótlás idős korban is - Kombinált kapcsos kivehető fogpótlás

A képen látható hölgynek kezelés előtt egy 12 tagú fémkerámia hídja volt (jobb felső 7-től bal felső 5-ig, a bal felső 4 és bal felső 5 szabadvég, azaz az utolsó fog a bal oldalon a 3-as fog volt. A képen is látható komoly ínygyulladás mellett a röntgenfelvétel alászuvasodott pillérfogakat, gyökércsúcs körüli gyulladásokat mutatott. A páciens nagyon kellemetlen szájszagra, erős ínyvérzésre, vissza-visszatérő komoly fájdalmakra illetve rágás közben a bal oldalsó állkapocsizület komoly kattogására panaszkodott.

A régi fémkerámia híd eltávolítása után végül sajnos 4 fog menthetetlennek bizonyult, ezeket el kellett távolítani. A többi pillérfogat tömésekkel láttuk el, majd ideiglenes fogpótlás készült – a fogakra ideiglenes koronák, a fogatlan területre ideiglenes fogsor, apró kapcsokkal – a gyógyulás idejére. Mivel a bal oldalon az utolsó fog a bal felső 1 fog maradt, így a kivehető fogpótlás vagy az implantátumos megoldás jöhetett csak szóba, hiszen a bal hátsó területen nincsen pillérfog, melyen hidat lehetne készíteni. A fogbeültetés azonban a komoly vércukorproblémák miatt elvetésre került.

Marad a kivehető fogsor, ezen belül azonban a szebbik, azaz a rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás mellett döntött a páciens. Ugyanezt a foghiányt olcsóbban kapocs elhorgonyzású fogsorral is lehetett volna orvosolni, azonban a bal felső 1 fogon a kapocs esztétikailag hátrányosan mutatott volna, így az úgynevezett finommechanikai elhorgonyzás mellett döntöttünk. A képeken látható, hogy a bal felső 1 illetve jobb felső 5 fémkerámia koronák oldalába egy-egy apró kis gömböt épített be a fogtechnikus. Ezekre a piciny gömbökre, mint patentokra ugrik fel a fogsor, így kívülre nem szükséges kapcsot készíteni a fogsor a patentokkal stabilan rögzül a szájban.

A fenti képeken az elkészült kombinált, rejtett elhorgonyzású kivehető fogsor képe látható beragasztás után. Az átmenetet a fix koronák és a kivehető fogsor közt csak nagyon nehezen vesszük észre. Nincsenek fém kapcsok, semmi ami elrontaná az összhatást. 14 természetes hatású fog látszik, csak a fogorvos és a páciens tudja, hogy a pótlás alatt összesen 5 db valódi fog van. Az alsó frontfogak közti rések (diastémák, trémák) a hölgyet nem zavarták és nem is szerette volna ezeket a fogakat lecsiszoltatni, ezért az alsó fogívben csupán két oldalsó híd készült a rágófogak pótlására.

Ki, mit, hogyan?
Fogorvos: Esztétikai fogszakorvos (Budapest Dental Fogászat)
Fogtechnika: Natural Dental Fogtechnika
Fogpótlás: Kombinált kivehető fogsor rejtett elhorgonyzással
Fémlemez anyaga: Kobalt-króm ötvözet
Fogsor anyaga: Fogsoralaplemez öntőakrilátból, keményakrilát műfogak
Fogelőkészítés: Vállas koronaelőkészítési technika
Lépésről - lépésre:
1. alkalom: Konzultáció
2. alkalom: Részletes kezelési terv és árajánlat megbeszélése, elfogadása, tanulmányi lenyomatok, fotók készítése
3.- 5. alkalom: Mozgó fogak eltávolítása, szuvasodások ellátása, gyökérkezelés, ideiglenes fogpótlások készítése
6 hét gyógyulási idő
6. - 10. alkalom: lenyomatvételek, fix koronák elkészítése, fogszín nézés, formai és harapási beállítások
11. alkalom: Fogpróba, szükséges szín és formai korrekciók, végleges ellenőrzés
12. alkalom: Fix koronák beragasztása, kivehető fogpótlás átadása, tisztítás megtanítása
 
1. - 12. alkalom közt eltelt idő: 10 hét (ebből 6 hét gyógyulási idő)

További fényképes esetbemutatások ebben a témában:

A Budapest Dental Esztétikai fogászati rendelő által ajánlott linkek hasonló témában:

kivehető fogpótlás, esztétikus fogpótlás, fogbeültetés