Budapest Dental fogászat > Esztétikus fogpótlás > Kivehető protézis

Kivehető fogpótlás, teljes fogsor

Azon pácienseinknek gondjaira is megoldást kínálunk, akiknél a megmaradt kisszámú fog miatt rögzített fogpótlás (híd) már nem készíthető. Ilyen probléma inkább idősebb korban fordulhat elő. Sokan ilyenkor kétségbeesnek, hogy fogatlanok maradnak. Pedig ebben a korban talán még nagyobb szükség van az egyes falatok alapos megrágására, hiszen csak így működhet egészségesen a gyomor és a bélrendszer. Számos idős páciens egyszerűen fogatlansága vagy nem megfelelő fogpótlása miatt szenved komoly emésztőrendszeri megbetegedésekben.

Az egészséges rágóképesség visszaállítása mellett az ezüstkor éveiben járók számára is ugyanolyan fontos az esztétikus, fiatalos megjelenés, a harmonikus mosoly. Melyik unoka ne vágyna egy mindig mosolygós nagymamára vagy nagypapára?

A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék. Szinte minden páciensnek – a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szerint – más és más megoldás ajánlható. A kivehető fogpótlásokat gyakran kombináljuk rögzített fogpótlásokkal (pl. híd), illetve implantátumokkal is.

A kivehető fogpótlások megtervezése nagy odafigyelést igényel, és általában több lehetőséget is mérlegelni kell. Ugyanarra a fogászati státuszra a páciens igényei és pénztárcája szerint olykor több megoldás is javasolható.

Teljes fogatlanság esetén:

Fogászati árak

Állapotfelmérésre jelentkezem

1. egyszerűbb esetben:

teljes alsó-felső műanyag alaplemezes fogsor készíthető

2. komplikáltabb esetben:

a kivehető fogsor implantátumokkal fixálható. A fogsor ugyan tisztításhoz el kell távolítani, de egy speciális finommechanikai eszköz segítségével az implantátumokra pattintható, mely kiváló rögzítést biztosít.

Részleges fogatlanság esetén:

1. egyszerű kapcsos kivehető fogpótlás:

Az egyszerű kapcsos kivehető fogpótlásoknál nem szükséges a maradó fogak előkészítése koronákhoz. Az elhorgonyzó kapocs azonban látható, így tökéletesen esztétikus fogpótlás nem készíthető. Az ilyen típusú fogpótlások stabilitása gyengébb, a kapoccsal terhelt fogak idővel meglazulhatnak

2.kombinált rejtett elhorgonyzású fogpótlás:

A kombinált, rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás tökéletesen esztétikus, a fogpótlás rögzítése láthatatlan. Stabil, jól funkcionáló kivehető fogpótlás, mely a maradó fogakat sem károsítja.

3. teleszkópos elhorgonyzású fogsor:

Abban az esetben ha nagyon kevés (1-2) fog áll már csak rendelkezésre, a fogak pótlására a legmegfelelőbb a teleszkópos elhorgonyzású fogsor. A megmaradó fogakra vékony arany sapkácskák kerülnek. A fogsor belsejébe a fogaknak megfelelően elkészülnek a belső teleszkóp sapkák (szintén arany). Esztétikai szempontból tökéletesen esztétikus fogpótlást kapunk, hiszen semmi nem utal arra hogy a fogsor belsejében bármilyen fém eszköz lenne, mely a fogsort a helyén tartja. Kívülről csak a gyönyörű fogak láthatóak.

A teleszkópos elhorgonyzás az alacsony számú maradék fog ellenére is kedvező tartást biztosít.

Teleszkóp rendszerű fogpótlást csak aranyötvözetből érdemes elkészíteni, mivel a súrlódáson alapuló elhorgonyzást csak az aranyötvözet képes hosszú távon biztosítani.