Budapest Dental fogászat > Esztétikus fogpótlás > Ideiglenes fogpótlás

Ideiglenes fogpótlás – a kezelés ideje alatt is bátran mosolyoghat

Fogászati árak

Állapotfelmérésre jelentkezem

Miből készül az ideiglenes fogpótlás?

Az ideiglenes fogpótlás műanyagból készül. A formázás előtt még folyékony, vagy puha műanyag, fény, vagy egyéb katalizáció hatására megkeményedik kialakítva a szükséges fogformát. Az ideiglenes korona vagy híd fogszínű anyagból készül, így esztétikus megjelenést biztosít. A fogszínben természetesen nincsenek meg azok az árnyalatok és transzparenciák mint a végleges koronánál, de ez ennél a fogpótlásnál nem is követelmény.


Mennyi ideig viselhető az ideiglenes fogpótlás?

Az ideiglenes koronák nem zárnak pontosan, ezért pár hétnél, hónapnál tovább nem viselhetőek a fogak szuvasodásának veszélye nélkül. Ezek a koronák és hidak ideiglenes ragasztóanyaggal vannak felrögzítve, mely abban segít, hogy a fogorvos a közbülső kezelések idejére könnyedén el tudja azt távolítani. A gyenge ragasztás miatt a kezelések között is előfordulhat az ideiglenes híd meglazulása, főleg olyan esetben, mikor a híd alatt kevés pillérfog áll rendelkezésre, mely a hidat rögzíteni tudja. Ebben az esetben a fogorvos soron kívül visszaragasztja az ideiglenes fogpótlást.


Rendelőben készülő ideiglenes fogpótlás – hídcsere, korona előkészítés alkalmával

Rövidebb kezelési idő esetén készítjük – egy-két hét időtartamra. A kezelés végén az ideiglenes koronát az orvos a szék mellett el tudja készíteni, majd felragasztani. Így a páciensnek egyetlen percre sem kell a rendelőt „fog nélkül” elhagynia. Az ideiglenes fogpótlás a lecsiszolt, érzékeny fogfelszínt is megvédi, így az kevésbé lesz érzékeny a kezelés után.


Fogtechnikus által készített ideiglenes fogpótlás – foghúzás alkalmával

Hosszabb kezelési idő esetén – egy-két hónap időtartamra. Abban az esetben ha a kezelést fogeltávolítással kell kezdeni, a kezelési idő megnyúlik, hiszen a sebgyógyulásra 4-6 hetet is kell várni. Ebben az időben sem kell foghiányosan lenni, már a foghúzás napjára elkészülhet az ideiglenes híd, mely a foghúzás után rögtön felragasztható.