Mire figyeljünk oda fogeltávolítás, bölcsességfog műtét vagy fogbeültetés után?

Teendők foghúzás, szájsebészeti műtét vagy fogbeültetés után

Foghúzás, bölcsességfogműtét lelki aspektusai

Egy fog elvesztésének, akár tudatosítjuk, akár nem, lelki vonatkozásai is vannak. Lényegében ez is maga után vonja a gyász reakcióit, mint bármely, számunkra fontos dolog elvesztése. A fogorvos foghúzási javaslata után legtöbbünkben ott a döbbenet - néhányunkban a megkönnyebbülés.

Gyakori reakció a düh, melynek során vagy saját magunkat, vagy fogorvosunkat okoljuk a fog elvesztéséért. Miért nem mostam többet, miért nem mentem időben kontrollra, miért ehhez a fogorvoshoz mentem, stb. Általános, jól ismert reakció, de sem az önvád, sem mások hibáztatása nem fog előre vinni minket a megoldás felé. Ezzel a hátrafele mutogatással csak időt és energiát pazarolunk. Márpedig energiára szükségünk van a gyors gyógyuláshoz.

Önvádaskodással, bűntudattal, vagy mások okolásával nem szolgáljuk saját egészségünket és gyógyulásunkat. Az esetleges tanulságok levonása után döntsünk a pozitív gondolatok mellett és forduljunk szeretettel és odafigyeléssel problémáink felé.

Ha a fogeltávolítás, bölcsességfogműtét megtörtént, koncentráljunk a jövőre. Éljük meg, de aztán engedjük el a nehéz gondolatokat. Nézzük meg, mi akadályoz bennünket abban, hogy ezeket elengedjük? Innen már csak egy lépés, és dönthetünk úgy, hogy a pozitív jövőre és az öngondoskodásra helyezzük a hangsúlyt és eszerint is cselekszünk. Ha szeretettel vagyunk magunk iránt, elfogadjuk a kialakult helyzetet és a konstruktív megoldáson törjük a fejünket, sebünk gyorsabban gyógyul, fájdalmunk kevesebb, időnk több marad bármi más feladat elvégzésére.

Hogyan táplálkozzunk a fogeltávolítás után?

A foghúzás után, amíg az érzéstelentő injekció hat, sem ételt, sem italt nem javasolt fogyasztani (ez kb. 2-4 óra hosszat jelent a műtét után). Ha nagyon szomjasak vagyunk, pár kis korty vizet nyugodtan ihatunk. Ha az alsó fogsorunk zsibbad, minden nehezebb, met ilyenkor a fél nyelvet sem érezzük, tehát ilyenkor még óvatosabbak legyünk, mint a felső esetében. Később, ha az érzéstelenség teljesen elmúlt, könnyű, puha ételek fogyaszthatóak, de lehetőség szerint kerüljük a folyékony tejtermékeket. Rágni inkább a műtéttől távolabbi (ellentétes) területen próbáljunk. Fogyasszunk sok folyadékot (lehetőleg tiszta vizet)!

Milyen gyógyszert vegyünk be a foghúzás után?

A szájsebészeti műtét, foghúzás, bölcsességfogműtét vagy akár fogbeültetés is komoly megtervelés az egész szervezet számára. Teljesen komplikációmentes esetben egészséges embernél teljesen normális reakció lehet egy kis hőemelkedés, vagy mérsékelt láz. Ugyancsak normális az enyhe fájdalom, mely kényelmetlen ugyan de elviselhető. Nyugodtan csökkentsük ilyenkor szenvedésünket fájdalomcsillapítóval. A legjobb fájdalomcsillapító gyógyszerek a szájsebészeti beavatkozások után a diclofenák hatóanyagú gyógyszerek, ezt az orvos írhatja fel. Jó megoldás még az Algopyrin, vagy a vény nélkül kapható ibuprofen tartalmú gyógyszerek is. A közkedvelt Aspirin szedését azonban nem javasoljuk, mert a véralvadást csökkenti, vérzékenységet fokozza.

Természetes, ha a műtéti terület környékén duzzanatot észlelünk, ez még ugyanúgy nem jelent feltétlenül gyulladást, mint ahogy a hőemelkedés vagy a fájdalom is normális. Mind a hőemelkedés, enyhe láz, duzzanat, sőt még a rosszkedv is a műtét majd az azt követő sebgyógyulás normális jelenségei. Fontos hogy megnyugodjunk ebben, mert a zaklatott szervezet lassabban és nehezebben gyógyul.

Ha nem vagyunk a gyógyszerek hívei, segíthetünk magunkon úgy, ha, pl. mélyhűtött zöldborsót zacskóstul becsavarunk egy kendőbe, majd ezt a műtéti terület felett kívülről az arcunkra helyezzük. Fontos, hogy ne legyen a zacskó állandóan rajtunk, 5 perc hűtés után tartsunk minimum 15 perc szünetet.

Amennyiben fogorvosa felírt gyógyszereket, ezeket előírás szerint szükséges szedni. Antibiotikum elsősorban fertőzés veszély, illetve gyulladás esetén szükséges, ezt csak orvosi rendelvényre javasolt szedni az orvos által javasolt adagban és ideig! Ne szerezzünk saját szakállunkra antibiotikumot és orvosi tanács nélkül ne kezdjük el szedni! Az antibiotikum nem játék!

Hogyan mossunk fogat a foghúzás után?

A foghúzás helyén a csontüreget vér tölti ki, majd ez a vér megalvad és lassan szervülni kezd. A benne levő őssejtekből szép lassan friss csontszövet alakul ki. Fontos tehát, hogy a sebet SEMMIKÉPP NE ÖBLÖGESSÜK KI ERŐSZAKKAL! Ha a fogorvos fertőtlenítő öblögetőt javasolt, azt nem közvetlenül az üreg öblitésére használjuk, hanem a szájüreg egészének óvatos kiöblítésére, a folyadék óvatos átforgatásával a szájüregben. Az erőszakos öblítéssel ugyanis a friss véralvadékot kilökhetjük az üregből. Ebben az esetben a sebgyógyulás rendellenesen fog zajlani és muszáj lesz felkeresnünk a fogorvost.

A fogmosást a műtét ellenére sem hagyagolhatjuk el. Ugyanúgy mossuk meg alaposan a fogainkat, ahogy szoktuk. A műtét napján és másnap azonban kerüljük el a foghúzás környezetében levő fogakat, illetve csak nagyon óvatosan tisztítsuk át ezeket, úgy hogy a sebhez ne érjünk hozzá. Napról napra ügyesebben próbáljuk meg megmosni a seb környékén levő fogakat. Fontos! A reklámozott szájöblítők nem megfelelő eszközök a fogmosás kiváltására! A fertőtlenítők csupán a lepedék felső rétegének baktériumait pusztítják el, a mélyben élőket nem! A fogmosás mechanikus tisztító hatása tehát lényeges!

Mikor gondoljunk arra, hogy valami nem normálisan gyógyul és fel kellene keresni a fogorvosunkat?

A normális sebgyógyulással első nap után a helyzet folyamtosan javul. A duzzanat lassan csökkenni kezd, a hőemelkedés megszűnik, a fájdalom csökken, általában 1-2 nap alatt elmúlik. Problémára akkor gyanakodjunk, ha egy kezdeti javulás után hirtelen vagy lassabban ismét elkezdenek kiújulni a tünetek, erősödik a fájdalom stb. Nem normális az elhúzódó vérzés sem, sőt a kiújuló, lüktető fájdalom sem. Ilyen esetben maximum 1-2 napot várjunk, és ha a tünetek nem csökkennek, forduljunk fogorvosunkhoz. Érdemes azt a fogorvost felkeresni, aki a műtétet végezte, hiszen ő van pontosan képben a műtét körülményeit illetően, így ő adhatja a leginkább megfelelő terápiát.

További hasznos cikkek a témában:

FOGHÚZÁS ELÖTT

Gondoljon fogpótlásra még a foghúzás előtt!

Tovább

OPTIMÁLIS IDŐSZAK

A sikeres fogbeültetés egyik titka: időzítés!

Tovább

FOGBEÜLTETÉS AKCIÓ

Most spórolhat! CT felvétel akár ingyen!

Tovább